ЕТАПИ НА ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ

развитие

ЕТАПИ НА ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ

1. СБОР - на този етап за първи път човек се натъква на информация, която противоречи на нагласите в обществото, противоречи на общоприетите, извежда извън обикновения светоглед. Има избор: или да не вярвате, да проявявате скептицизъм и да отблъсквате тези противоречия, или да се заинтересувате и да се опитате да разберете подробностите, за да разберете по-добре.

2. ЗНАНИЯ - на този етап има активно познание. Има интерес към различни области на знанието, човек разширява кръгозора си, иска да сподели с другите. Започват първите трудности в разбирането. Спорове. Но процесът на познание продължава и човек започва да прави разлика между хората по тяхното ниво на развитие, по тяхното ниво на разбиране на живота. Той научава, че има нещо друго извън материалния свят, започва да разбира, че животът е възможност за развитие, а не просто така, за живот и ходене. И след известно време човек решава да практикува, използва знанията си, за да промени живота си, да промени себе си, да се саморазвитие.

3. ПРАКТИКА - на този етап започва използването на придобитите знания на практика. Човек започва да изучава движението на енергиите в себе си, да се занимава с медитация, енергийни упражнения, да овладява своите чакри. Упражненията са основни, всичко е насочено към подобряване на вашето благосъстояние и подобряване на вашето благосъстояние. Човек иска да постигне целите си, като използва духовни практики.

4. ИЗБОР НА НАПРАВЛЕНИЕ - след поредица от неуспехи в постигането на поставените цели, човек осъзнава, че в живота му има по-мощни фактори от собствената му енергийна система и собствената му воля. Той започва да забелязва периоди на възходи и падения на енергийния план. Той разбира какво е спестяване на жизненост и се опитва да използва времето и енергията си възможно най-ефективно. В крайна сметка той осъзнава, че се нуждае от избор на посока за по-нататъшно развитие, тъй като предишните му ценности постепенно се поставят под въпрос. Всичко завършва с преразглеждане на старите ценности и той трябва да направи избор на по-нататъшната си посока. В тази връзка се избира нова ценностна система. Изреждат се нови цели.

5. ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ - на този етап от пътя се случва срив. Всички представи за това какво е важно, кое е необходимо и кое не - колапс. Човек се сблъсква с факта, че светът по своята същност е илюзорен. Всички форми са временни, всички състояния, които могат да бъдат постигнати, също са временни. Насоките и целите, които е избрал, не дават възвръщаемостта, която е очаквал. Човек отново започва да мисли за значението на всичко. Той чувства, че нещо по-съвършено контролира живота му, което не зависи много от него самия. Че светът наоколо се управлява от Висши сили.

6. НЕЗАВИСИМА КОНЦЕПЦИЯ „На този етап се случва нещо интересно. След Отказа човек, напълно разочарован, престава да мисли и се доверява на старите идеали и ценности, той става независим и гледа на всичко с безразличие, безпристрастно. Загубил зависимостта си от идеалите, човек става наистина свободен и започва да обича иронията на живота, комбинация от високо и ниско, Дух и Материя. И най-интересното е, че той вече гледа на всичко не от позицията на личността си, а от позицията на външен наблюдател.

Минават седмици, месеци, а може би и години, но духовното знание, колкото и разочароващ да е периодът на „Отказ“, все още остава в душата и, колкото и объркан да е човек, то изяснява много. В крайна сметка човек забелязва, че светът е по-хармоничен, отколкото си е мислил. Той просто не се подчинява на идеалите само на една група хора, а се развива динамично, периодично променя структурата си и дори пътя си на развитие.

Резултатите от този етап могат да бъдат различни за хората. Но като цяло това независимо съзерцание води до по-дълбоко разбиране на хармонията на света. И най-важното е, че дори и да има нов срив на планираната линия от събития или срив на друг идеал, човекът вече не се губи, а го приема за даденост.

7. ПЪЛНО ПРИЕМАНЕ - Следващият етап се характеризира с факта, че човек започва да приема всичко такова, каквото е, и става благодарен на всичко, което му се случва. Ако по-рано той е чакал това, което иска, сега той спокойно възприема всичко, което се случва, не се измъчва с очаквания и не се измъчва от разочарования.

Някъде на този етап става ясно, че главният Учител е нашият Живот. Сега човек усеща Бог около себе си и разбира, че във всеки случай волята на човека и волята на Бог влизат в контакт. Ражда се очакването за среща с нещо високо, човек се подготвя за някакво откритие.

8. СЪЗНАТЕЛНА ЦЕЛ „Тук има светкавица. Светкавица на съзнанието. Има разбиране, че Бог не е просто някъде наблизо, но също така и че Той може да бъде разкрит. На този етап човек вече се е научил да вижда свещения смисъл на случващото се, той знае, че вече е готов за това разкритие. Настъпва проблясък на Съзнанието и се ражда Съзнателен Стремеж. Забележително е, че човек не търси някакви знания, езотерични тайни, тайни техники, той търси самата Същност, Светия Дух на Твореца, защото към този момент той наистина осъзнава цялата му важност и сила.

Този етап е много енергичен. Духовното тяло на човек започва да расте по-бързо от преди, то събира духовната същност в себе си, изпълвайки съзнанието си със силата на Духа.

9. СРЕЩА - ПОСВЕТЕНИЕ - След като се изпълни със силата на духа, човек става готов да се срещне със Създателя. Може да се случи от само себе си, може да се случи с помощта на Учителя, но този момент не може да се обърка с нищо. Човешкото съзнание среща Бог и достига до състоянието на Върховно блаженство. Той получава огромен енергиен импулс на Любовта и сам започва да излъчва тази Любов към Бога и целия свят.

Посвещението в този случай се предава на човек като мощен импулс на духовна енергия, който остава в Съзнанието на човека завинаги. Част от този импулс носи познание незабавно, останалото се разкрива постепенно след етапа на Посвещението - човек започва да получава информация директно от Божественото съзнание (Това може да се възприеме като знания-звуци от Висшите сфери или като Акашични хроники, или като пророчески сънища, но основното е, че човек става възприемчив към информация отгоре, той намира отговори на въпроси вече вътре в себе си, а не навън - за да разбере нещо, достатъчно е да премине към необходимата „вълна“ ", изпратете заявка и получите отговор).

10. СЛИВАНЕ - На този етап има сливане със Създателя. Две Съзнания придобиват толкова силна връзка и постоянен контакт, че мислите и волята им започват да съвпадат. Човек получава постоянен енергиен канал, идващ от съзнанието на Създателя. Сливането става на атмосферно-монадично ниво, енергийният канал преминава през всички енергийни тела.

Основните и желани действия и стремежи на човек служат на еволюцията на човешкото съзнание и безкрайното разпространение на Любовта в околния свят. Той става съд и диригент на Божествената любов и осъзнавания.